Meiregens dankzij planten?


wolkenlucht

Om regen te maken, heb je eerst wat anders nodig. Wolken ontstaan rond kleine deeltjes die in de lucht zweven, zoals fijnstof, zand of roet. In vochtige lucht condenseren daaromheen waterdruppels, die steeds verder groeien. Zouden pollen ook kunnen dienen om wolken te laten ontstaan? Nee, dachten wetenschappers lange tijd, pollen zijn te groot om als condensatiekorrel te dienen en ze zitten niet genoeg in de hogere luchtlagen.

Tot een klimaatonderzoekster van de universiteit van Michigan in de VS haar stoepje aan het vegen was na een mals regenbuitje. Tussen de gebruikelijke zandkorrels zaten opmerkelijk veel pollen. Ze begon een experiment om de pollen nat te maken. Daarbij bleek dat vocht de plantenzaden uit elkaar liet vallen. Daarmee waren ze klein genoeg om als condensatiekorrel te dienen.

In een tweede experiment plaatste ze pollen in een wolkenkamer, dat is een ruimte waar de omstandigheden in de atmosfeer worden nagebootst en daadwerkelijk kunstmatige wolken kunnen worden gemaakt. Ook daar bleek dat pollen in staat waren om wolken te laten ontstaan. Net zo goed als fijnstof, zand of andere kleine deeltjes.

Deze ontdekking verklaart het ontstaan van meiregens, denkt de onderzoekster uit Michigan. Vaak komt na een warme periode eind april, begin mei een tijd waarin het veel regent, zoals de afgelopen tijd. Die regens zouden logischerwijs het gevolg kunnen zijn van de grote hoeveelheid pollen in de lucht. Zeker is dat uiteraard nog niet, zodat de universiteit maar een project gaat starten om dat nader te onderzoeken. In 2017 begint een studie naar het voorkomen van pollen in wolken.