Mein Kampf bestseller in Duitsland


adolf-hitler

Het was het boek dat nooit meer mocht worden verkocht in Duitsland. Maar nu het toch uit is – in een ‘kritische editie’ – is het ook gelijk een beststeller. Mein Kampf is het boek waarmee het allemaal begon voor de nazi’s. In het boek zette de Führer uiteen wat zijn visie was voor Duitsland en de wereld. Ook al zijn er twijfels of Hitler het boek wel zelf heeft gepleegd, het boek is symbolisch geworden voor zijn opkomst, ooit hadden veel Duitsers het in de kast staan.

Na de oorlog werd het boek verboden. Maar vorig jaar vond de regering met tijd worden om de ban op te heffen, de auteursrechten waren verlopen. Zolang het boek maar kritisch werd geannoteerd door historici mocht het weer op de markt komen. De doelgroep waren andere historici en onderzoeksinstellingen. Hooguit een paar duizend stuks zouden worden verkocht.

Maar de teller staat nu op 85.000 en de rek lijkt er nog lang niet uit. Meer dan tweehonderd stuks gaan momenteel over de toonbank per dag. Een zesde druk op de persen gelegd en vertalingen van deze versie in het Frans en Engels staan op het punt te worden gedrukt.