Mei warmste maand ooit?


De afgelopen maand mei kan wereldwijd wel eens de warmste zijn sinds temperaturen worden gemeten. Nasa heeft dat laten weten na een voorlopige bestudering van de beschikbare cijfers. De ruimtevaartorganisatie denkt dat deze mei zelfs mei 1998 en 2010 zal inhalen als een van de warmste.

Nasa houdt nog wel een slag om de arm. De cijfers die ze uit China hebben binnengekregen, lijken niet erg betrouwbaar. Binnen de ruimtevaartorganisatie houdt het Goddard Institute for Space Studies zich bezig met het verzamelen van de wereldtemperaturen. Probleem daarbij is dat niet alle landen op dezelfde manier meten en er ook tussen jaren meetverschillen kunnen zitten.

De Japan Meteorological Agency heeft ook al aangegeven dat mei 2014 waarschijnlijk enkele records gaat breken. Dat komt vooral door enkele uitschieters in Azië. Die trekken het gemiddelde flink omhoog. Andere gebieden waren juist kouder dan gemiddeld. Voor heel 2014 komen de temperaturen waarschijnlijk niet tot een recordhoogte. Nasa bevestigt dat de opwarming van de aarde nu al 17 jaar bezig lijkt met een pauze.