Megasteden gevonden in Cambodja


Cambodja megasteden

De vroege geschiedenis van Zuidoost Azië kan worden herschreven. Cambodja speelt daarin een veel grotere rol dan oorspronkelijk gedacht. Tot die conclusie komen archeologen die met hulp van scanapparatuur meerdere grote steden hebben gevonden, begraven onder het oerwoud.

De vondst, vandaag gepubliceerd in het Journal of Archaeological Science, is spectaculair. Niet minder dan vijf nieuwe steden zijn gevonden, waarvan de grootsten waarschijnlijk meer inwoners hadden dan de huidige hoofdstad van het land, Phnom Penh. De steden liggen in de oostelijke jungle van het land, rond het al veel langer bekende tempelcomplex Ankor Wat. Ze zijn gevonden dankzij scans die vanuit een vliegtuig zijn gemaakt van 1901 vierkante kilometer in het kader van het Cambodian Archaeological Lidar Initiative (Cali), een Frans project.

Lidar is een methode die ondergrondse objecten kan vinden door het gebruik van laserpulsen. Die meten zeer nauwkeurig of de grond op een bepaalde plek ietsje hoger ligt. In dit geval werd de techniek losgelaten op het plateau van Kulen. Daar werden uitgebreide aanwijzingen gevonden dat het Khmer rijk vele malen meer inwoners kende dan tot nu toe aangenomen. Archeologen vonden niet alleen hele steden, maar ook pijpleidingen die zorgden dat de inwoners vers water hadden. Stad en leidingennetwerk dateerden van voor 1400, lang voor in andere landen in de omgeving dergelijke technologie werd gebruikt.

Deze beschaving stortte rond 1500 in elkaar. Waar de inwoners heen gingen, is niet bekend. De theorie dat ze na een Thaise invasie naar het zuiden zijn gevlucht, lijkt niet te kloppen. Er zijn daar geen steden die groot genoeg zijn om alle inwoners van deze steden op te vangen. Het gaat jaren, wellicht decennia duren om de steden te onderzoeken en meer te weten over hoe ze zijn gebouwd en wat een rol speelde in hun ondergang. Dankzij de scans weten archeologen in ieder geval waar ze moeten zoeken.

Wat opvalt aan de opnames uit de lucht zijn vooral de rechthoekige structuren die prachtig symmetrisch zijn aangelegd. Het duidt op een bevolking die haar tijd technologisch ver vooruit was. Hoe ver, zal de komende jaren moeten blijken.