Megabeving doet vulkanen op afstand zinken


Een megazeebeving met kracht 9.0 op de schaal van Richter zaaide in maart 2011 met zijn tsunami’s dood en verderf in noordoost Japan. De beving was zó krachtig dat het een serie vulkanen op het eiland Honshu, op 200 kilometer afstand, spontaan met 15 centimeter deed zinken, ontdekten Amerikaanse en Japanse wetenschappers.

De oost-westwaarts gerichte spanning die de beving over heel oostelijk Japan creëerde was blijkbaar te veel voor het kluitje vulkanen. De hete zachte rotspartijen en magma onder de vulkanen werden horizontaal uitgerekt en verticaal afgeplat. Dat leidde tot een vervorming van de bodem en liet de vulkanen zinken.

Hetzelfde was volgens de onderzoekers te zien bij de zeebeving nabij Chili in 2010, die met een kracht van 8.8 niet veel onderdeed voor die van Japan. Zinkende vulkanen waren toen in maar liefst vijf vulkanische regio’s binnen 220 kilometer van de beving te ontdekken.

Nu is het de vraag of zulke verzakkingen ook tot vulkaanuitbarstingen kunnen leiden. Dat durven de onderzoekers niet met stelligheid te zeggen. Na aardbevingen in 1906 en 1960 in Chili braken bijvoorbeeld binnen een jaar vulkanen in de omtrek uit, maar het vulkanische gebied nabij de Chileense kust is na de beving van 2010 opvallend rustig gebleven.

De studie is gepubliceerd in Nature Geoscience.