Meeste medelijden: Ecuador


empathie

Voor het eerst zijn de landen van onze wereld gerangschikt naar empathie, het vermogen om medelijden te hebben met iemand. De absolute wereldrecordhouder is Ecuador, gevolgd door Saudi-Arabië, Peru en Denemarken. Litouwen, Venezuela en Estland behoren tot de landen waren de mensen het minste meegevoel hebben.

Voor het onderzoek werden 104.365 volwassenen in 63 landen ondervraagd. Grote afwezige in dit onderzoek door Michigan State University (VS) is Afrika, dat waarschijnlijk als te moeilijk onderzoekbaar werd gezien. Mensen mochten hun medelijden niet alleen met de mond belijden, er werd ook gekeken naar hoeveel vrijwilligerswerk er in landen werd gedaan en welk deel van hun inkomen mensen aan goede doelen geven.

Uit het onderzoek blijkt dat je voor medelijden vooral in Noord- en Zuid-Amerika moet zijn, behalve dan in Brazilië. Europa vertoont ook empathie, maar minder dan je zou verwachten van het continent met de meeste sociale wetten. Hoe verder je naar het oosten gaat in Europa, hoe koeler de mensen worden. Rusland scoort ook behoorlijk laag. Zeven van de tien laagst scorende landen liggen in ons continent. Nederland is een middenmoter.

Tegelijk met medelijden werd ook de sociale cohesie van landen gemeten. Er bleek een sterke correlatie te bestaan tussen empathie en hoe sterk mensen zich betrokken voelen bij de samenleving. In landen met sterke sociale banden waren mensen duidelijk empathischer ingesteld. Mensen in die landen hadden een beter gevoel over zichzelf en anderen. Ze vonden elkaar ook prettiger in de omgang.

Het onderzoek heeft nogal wat beperkingen. Zo waren de vragenlijsten in het Engels, wat de participatie van alle lagen van de samenleving belemmert. Ook ging het uit van zelf-rapportage, wat de kans op sociaal wenselijke antwoorden vergroot. De resultaten staan in het Journal of Cross-Cultural Psychology.