Meeste Amerikanen twijfelen over oerknal


Hun geloof, politieke kleur en de media die ze gebruiken beïnvloeden Amerikanen veel meer dan de wetenschap. Uit een AP-Gfk onderzoek naar de populariteit van geaccepteerde wetenschappelijke theorieën blijkt dat Amerikanen vooral sterk twijfelen aan wetenschap die religie tegen lijkt te spreken. Andere wetenschap nemen ze sneller aan.

Zo gelooft een meerderheid in het bestaan van DNA en dat roken kanker veroorzaakt. Maar dat het universum 13,8 miljard jaar geleden tijdens de oerknal ontstond, dat gaat meer dan de helft van de Amerikanen te ver. Zo’n 40 procent twijfelt nog steeds aan de evolutie.

Dat is opmerkelijk, gezien het feit dat een meerderheid wel gelooft dat bacteriën resistent kunnen worden tegen antibiotica. Dat is namelijk ook evolutie.

Meer twijfel bestaat er over de opwarming van de aarde. Een derde gelooft dat de mens daarvoor verantwoordelijk is; een derde twijfelt en een derde weet zeker dat het niet zo is. Vooral Amerikanen met een conservatieve achtergrond willen daar nog niet aan.

In het onderzoek is een duidelijke link gevonden tussen religie en politiek en het geloof dat mensen hechten aan wetenschap. Hoe geloviger, hoe minder wetenschap – ondanks karrenvrachten aan bewijs – indruk maakt. ‘Onze samenleving is nog steeds doordrenkt van onwetendheid over wetenschap’, zo zei Nobelprijswinnaar Randy Schekman van de University of California (Medicijnen, 2013) bij de presentatie van de cijfers.