Meer wegen, meer files


De laatste tijd nog wel eens gekeken hoeveel soorten shampoo er staan bij de drogist? Er zijn wel twintig verschillende merken, die allemaal verschillende shampoos hebben voor droog haar, meer krullen, minder krullen, tegen roos, voor futloos haar, dun haar en haar dat niet doet wat jij wil. Samen vormen ze een productpalet van wel 150 soorten shampoo.

De Duitse wiskundige Dietrich Braess bedacht al in 1969 een formule waaruit blijkt dat meer niet altijd beter is. Je weet waarschijnlijk wel welke shampoo je nodig hebt, maar als de keuze ingewikkelder wordt, zoals een nieuw huis kopen of een school zoeken voor een kind, maakt een groter aanbod kiezen moeilijker. Dat heet de Braess paradox.

De Nederlandse computerwetenschapper Krzysztof Apt (CWI Amsterdam) heeft nu bewezen dat een dergelijke paradox zelfs opgaat bij wegen. Hoe meer asfalt er ligt, hoe minder files er komen, zou je zeggen. Maar onder bepaalde omstandigheden kan het aanleggen van een nieuwe weg juist leiden tot meer opstoppingen.

Bijvoorbeeld als een aantal wegen uitkomt bij een rotonde. Als daar maar drie wegen op uitkomen, vloeit het verkeer waarschijnlijk prima door. Maar leg een nieuwe weg aan, dan neemt de drukte op de rotonde toe, waardoor er minder gaatjes in het verkeer zijn om de rotonde op te rijden. Het gevolg: meer files op alle wegen.