Meer vulkanisme door klimaatverandering?


Dat vulkanen het klimaat kunnen beïnvloeden is al heel lang bekend. Door de as die in de atmosfeer wordt geblazen, nemen de zonnestralen die het aardoppervlak bereiken in kracht af. Het wordt daardoor kouder. Maar onderzoekers zeggen dat er ook omgekeerd een verband is; dat klimaatverandering vulkanisme in de hand kan werken.

De vulkaan Popocatépetl in Mexico. Foto: Lavintzin.

Duitse onderzoekers keken naar aardlagen die zijn gevormd tijdens periodes in de vroege geschiedenis van de aarde, toen het klimaat zeer vaak radicaal veranderde. Het viel ze op dat in periodes dat de aarde opwarmde, er veel vulkanische as werd geproduceerd. Hoe warmer het werd, hoe actiever de vulkanen leken te zijn.

De theorie die door de onderzoekers van instituut Geomar in Kiel is ontwikkeld om dit fenomeen te verklaren, heeft alles te maken met druk. Als veel water is bevroren, neemt de druk op continenten toe. Zware gletsjers drukken de bodem naar beneden. Smelt dat water, dan komen de continenten omhoog, terwijl de toenemende waterdruk betekent dat de zeebodem juist wordt ingedrukt.

De ingedrukte zeebodem glijdt daardoor makkelijker onder de continenten, waardoor er magma ontstaat. Die moet ergens heen en borrelt omhoog. Zo ontstaan nieuwe vulkanen die uitbarsten, zo schrijven de Duitsers in het vakblad Geology van deze maand.