Vaker rode kaart door videoscheidsrechter


rode kaart

Binnen enkele dagen start het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De eerste keer dat een videoscheidsrechter mee zal kijken naar de wedstrijden. Net voor de start van het WK hebben wetenschappers van de Katholieke Universiteit van Leuven in Belgiƫ onderzoek gedaan naar dat fenomeen. De grote vraag: maakt het voor het oordeel enig verschil of een onpartijdige persoon de situatie in kwestie op normale snelheid of in slow motion ziet?

Om dit te testen, toonden ze zestig topscheidsrechters uit vijf Europese landen zestig videofragmenten van overtredingen. In alle gevallen zou de scheidsrechter volgens de regels recht hebben gehad om een gele kaart te geven. Niets minder, maar ook niet meer.

Maar hoe zouden de proefpersonen beslissen? Net als in een echte wedstrijd, kunnen ze een gele, een rode of geen kaart aan de boosdoener geven.

Uit de test blijkt dat scheidsrechters sneller de rode kaart trekken als ze de beelden vertraagd afspelen. Die uitslag suggereert dat slow motion de waargenomen ernst van een fout verhoogt voor de videoscheidsrechter en het cruciale verschil maakt bij het beoordelen van een actie die achteloos, onvoorzichtig of onsportief is. Waarschijnlijk omdat het pijnlijke moment – een elleboogstoot bijvoorbeeld – ingezoomd en vertraagd er vele malen erger uitziet.

Naar de mening van het onderzoeksteam kan de videotechnologie een nuttige hulp zijn in bepaalde situaties. Het maakt duidelijk welke speler betrokken was bij een overtreding, of vertellen of binnen of buiten het strafschopgebied pootje werd gehaakt. Maar het heeft ook wel degelijk een nadeel, omdat er sneller rood getrokken zal worden, zelfs als de overtreding meevalt.