Meer plastic dan vis in Donau


De Donau, een van de belangrijkste rivieren van Europa, is zó vervuild, dat er meer plasticdeeltjes dan vissenlarven in worden gevonden. Bij een steekproef op het stuk tussen de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en de Slowaakse hoofdstad Bratislava, vonden biologen 317 plasticdeeltjes per liter, tegen 275 visenlarven. Daarmee komt dagelijks 4,2 ton platicafval terecht in de Zwarte Zee, waar de Donau eindigt.

De verontreiniging met plastic heeft grote gevolgen. Vissen denken dat de deeltjes insecten of larven zijn en eten die. Daardoor raken ze verstopt en sterven. Ook zijn er aanwijzingen dat weekmakers in het plastic, als ftalaten en bisfenol A in de voedselketen terecht komen. Vooral in Oost-Europa eten mensen de riviervis. Weekmakers sturen de menselijke hormoonhuishouding in de war, met verstrekkende gevolgen.

De onderzoekers, van de universiteit van Wenen, zeggen dat het hoofdzakelijk gaat om industrieel plastic, dat in de vorm van kleine bolletjes en vlokjes in het water terecht komt. Een vijfde van de verontreiniging is afkomstig van consumenten. De vervuiling zal hoofdzakelijk gebeuren in Duitsland, waar nogal wat industrie aan de rivier staat. Door dat land stroomt ook de Rijn, die uiteindelijk in Nederland in de Noordzee stroomt.