Meer moslims verwerpen evolutie


Steeds meer studenten medicijnen die moslim zijn boycotten colleges over de evolutie, meldt de Britse krant Daily Mail. De krant citeert professoren van University College London die in toenemende mate afmeldingen krijgen van moslimstudenten die niets van de evolutie willen weten.

‘Vroeger had ik één of twee keer een vervelende discussie met jongeren die behoorden tot een zeer behoudende christelijke kerk. Nu zijn het in overgrote meerderheid moslims’, zegt Steve Jones, emeritus professor menselijke genetica in de krant.

Volgens de Daily Mail is dat vooral de invloed van Adnan Oktar (ook wel Harun Yahya en Adnan Hoca genoemd), een Turkse fundamentalist die zich tegen de evolutie heeft gekeerd. Oktar, die in Turkije in de gevangenis heeft gezeten en volgens het regime daar schizofreen is, heeft meerdere boeken geschreven tegen de evolutie. Volgens hem is de evolutie verantwoordelijk voor fascisme.

Plaatje uit een boek van Adnan Oktar.

Ook denkt Oktar dat Turkije en mogelijk de wereld wordt geregeerd door een geheime groep van vrijmetselaars en joden. Hij heeft een boek geschreven waarin hij de holocaust ontkent, gevolgd door een boek waarin de holocaust wordt bevestigd.

Oktar tourt geregeld door Noord-Europa. Dit jaar heeft hij ook Nederland bezocht. Volgens de Daily Mail worden tijdens die bijeenkomsten jonge Britse moslims gehersenspoeld om de evolutietheorie te verwerpen, God zou de wereld in één keer kant en klaar hebben geschapen.

De anti-evolutieboeken van de Turk zijn vrij verkrijgbaar en worden ongevraagd opgestuurd aan politici, bibliotheken en wetenschappers. Ook Nederlandse instellingen krijgen zijn boeken geregeld per post, maar een rondje bellen langs universiteitsbibliotheken leert dat ze hier niet in de schappen staan.

Het gedachtengoed van Oktar is opmerkelijk, aangezien veel moslim schriftgeleerden de afgelopen jaren hebben verklaard dat islam en evolutie niet met elkaar in strijd zijn en elkaar juist kunnen versterken. Het zijn juist fundamentele christenen die zich traditioneel tegen de evolutie keerden.