Meer haring, minder tonijn


Volgens een visdeskundige kunnen we het ecosysteem een handje helpen door andere soorten vis te eten.

Kabeljauw, tonijn, zalm, het zijn allemaal vissen die bovenaan de zeevoedselketen staan. Door onze massale voorliefde voor deze vissen is het ecosysteem ernstig uit balans geraakt. Het eten van de prooien van deze vissen is de oplossing.

We mogen van Jamie Oliver nog wel een harinkje eten. Foto: Flickr

Dat blijkt uit een onderzoek van het Fisheries Centre van de University of British Columbia. Onderzoeker Dr. Villy Christensen kwam tot de conclusie dat de stand van ansjovis, sardine en dergelijke de afgelopen eeuw juist sterk gestegen zijn. Deze in scholen zwemmende visjes zijn de prooi van grotere soorten. Volgens Christensen komt dit door de enorme vraag naar deze laatste.

Volgens Christensen geldt het gezegde ‘als de kat van huis is, dansen de muizen op de tafel’ ook voor de zeevoedselketen. Christensen constateert verder dat we weinig efficiĆ«nt gebruik maken van de kleinere visjes. Die worden nu vooral gebruikt voor visolie en om gekweekte zalmen te voeren.

Christensen roept de mensen dan ook op om niet meer regelmatig tonijn te eten, maar om eens wat lager in de voedselketen te kijken. Hij heeft in elk geval een medestander in Jamie Oliver, die al eerder riep dat we niet hoeven te wachten tot de politiek iets doet: ‘Kook gewoon eens wat diverser’, was zijn advies.

Bron foto: Flickr