Meer geld dan buurman maakt blij


Geld maakt niet gelukkig. Tenzij je meer hebt dan de buurman, dan maakt een gevulde beurs ineens héél blij.

In wetenschappelijke termen: geld zorgt alleen voor tevredenheid als het je maatschappelijke positie verbetert. Dat is de uitkomst van een studie door onderzoekers van de Universiteiten van Warwick en Cardiff.

De onderzoekers vonden dat simpelweg goed verdienen voor mensen niet genoeg is om er levensvreugde uit te halen. Voor echt grote blijdschap moeten mensen meer betaald krijgen dan hun vrienden en collega’s.

Mijn stapel is veel hoger dan de jouwe...
Mijn stapel is veel hoger dan de jouwe...

De onderzoekers wilden verklaren waarom mensen in rijke landen niet gelukkiger zijn geworden de afgelopen veertig jaar, hoewel de economische groei heeft geleid tot een aanzienlijke verhoging van het gemiddeld inkomen.

Ze kwamen er achter dat zelfs mensen met een miljoen op de bank ongelukkig kunnen zijn over hun financiële positie als hun vrienden allemaal twee miljoen hebben. Mensen spiegelen zich constant aan anderen van hetzelfde geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, of uit hetzelfde geografische gebied.

De resultaten verklaren waarom onze welvaart niet zorgt voor een extatische bevolking en waarom zelfs mensen in de Quote 500 soms doodongelukkig kunnen zijn met hun saldo.