Meer flats: economie op instorten?


wolkenkrabbers in New York

Afgelopen jaar werden wereldwijd meer dan honderd gebouwen neergezet die hoger zijn dan 200 meter, bericht de Washington Post. Een teken dat er een recessie aankomt? Landen waar hoge gebouwen worden neergezet, koersen op een economische neergang af, zo luidt een bekende economische wijsheid. En niet zonder reden.

Toen het Empire State Builiding in New York nog in de steigers stond, ontplofte Wall Street met de crash van 1929. Toen in Kuala Lumpur (Maleisië) de Petronas Twin Towers werden neergezet in 1997, begon net de Aziatische crisis. Toen het hoogste gebouw van dit moment, de Burj Khalifa – ook wel de grootste bliksemafleider ter wereld – in 2010 zijn deuren opende, was de kredietcrisis net begonnen.

Economen denken dat bedrijven hun geld steken in megagebouwen als ze te gemakkelijk geld kunnen lenen. Van gekkigheid weten ze niet waar ze met dat kapitaal naartoe moeten en besluiten dan maar een ‘stenen erectie’ neer te zetten. Door de makkelijke verkrijgbaarheid van leningen zijn ook economische problemen vaak tijdelijk op te lossen, maar vaak begint de narigheid als dat geld moet worden terugbetaald.

De huidige bouwwoede zou dus wijzen op aanstaande economische problemen. Wereldwijd, maar vooral in China en India, landen waar de meeste hoge gebouwen zijn neergezet. Of toch niet? Statisch onderzoek van Rutgers University (VS) vorig jaar toont aan dat er geen oorzaak-en-gevolg relatie bestaat tussen wolkenkrabbers en economische crises.

De keuze om een wolkenkrabber neer te zetten heeft volgens deze studie meer te maken met economische groei. Hoe meer en sneller het bruto binnenlands product van een land omhoog gaat, hoe meer hoge flats er worden gebouwd. Mensen trekken naar de steden en willen allemaal op een klein stukje land wonen. Dus gaan de gebouwen de hoogte in.

Dat er na die snelle stijging van rijkdom soms een correctie komt, is een bijkomstigheid, geen wetmatigheid die iets met wolkenkrabbers te maken heeft, aldus de economen en statistici van Rutgers.