Meer eten, meer macht?


Mensen blijken een gebrek aan status en macht te compenseren met grotere porties eten. Hoe machtelozer we zijn, hoe meer we naar binnen werken.

Onderzoekers van de Northwestern University in Illinois (VS) hebben een verband ontdekt tussen status en eten. Mensen blijken grote porties eten met een hoge status te associëren. Dat is niet zo gek, zeggen de wetenschappers. In veel culturen zijn de begrippen ‘groot’ en ‘belangrijk’ van oudsher met elkaar verbonden. Een koning woont in een kasteel, een rijke boer heeft een groot stuk grond en een belangrijke politicus rijdt in een grote auto.

Het idee van ‘groot is beter’ gaat ook op bij eten en drinken, zeggen de wetenschappers. Ze lieten proefpersonen bijvoorbeeld de status van onbekende personen inschatten, terwijl die koffie dronken. Aan de mensen die voor een grote beker koffie kozen werd door de proefpersonen meer status toegekend dan aan de mensen die een klein kopje namen.

Maar andersom werkt het ook. Mensen die hun eigen status laag inschatten, bleken in het experiment grotere stukken brood en grotere smoothies te kiezen dan mensen die niet aan hun status twijfelden. We lijken dus een gebrek aan eigenwaarde te compenseren met een grotere portie eten.

De onderzoekers denken dat dit fenomeen deels verklaart waarom overgewicht vaker voorkomt in lagere sociale klassen. Ze kwamen in het onderzoek overigens ook een deel van de oplossing tegen. Als mensen wordt verteld dat op prestigieuze bijeenkomsten kleine porties eten worden geserveerd, kiezen ze daarna zelf ook voor kleinere hoeveelheden.

Follow Faqtman on Twitter