Meer CO2 uitgestoten dan gedacht


uitlaat

Officieel is de CO2 uitstoot wereldwijd tot stilstand gekomen, we stoten niet meer uit dan vorig jaar. Maar die cijfers kloppen waarschijnlijk niet. Ze worden berekend door de uitstootcijfers van allerlei grote vervuilers als de industrie, huishoudens en transport bij elkaar op te tellen. Vooral de uitstoot van auto’s wordt veel te bescheiden ingeschat.

Op Europese wegen wordt 42 procent meer CO2 uitgestoten dan officiële cijfers doen vermoeden, zegt de International Council on Clean Transportation, een non-profit organisatie. Ze begonnen in 2001 een onderzoek naar de vervuiling van auto’s. Toen stootten onze wagens 9 procent meer uit dan in de folders stond. Ondertussen naderen we de grens van 50 procent.

Dat heeft alles te maken met de software die auto’s in zich dragen. Die schakelt bij testritten naar een veel bescheidener verbruik van brandstof, om als milieuvriendelijk in de boeken te komen. Het VW schandaal dit jaar heeft deze discrepantie aan het licht gebracht, maar de ICCT zegt dat vrijwel alle merken deze truc gebruiken.

Onderzoekers van deze organisatie keken naar het daadwerkelijke brandstofverbruik van auto’s om de juiste uitstootcijfers te berekenen, in plaats van de opgave van de fabrikant zelf of een uitdraai van de software. Daaraan is te zien dat auto’s zeker niet schoner zijn geworden. De ICCT spreekt over een ‘systematische misleiding en manipulatie’. Vooral grote en snelle auto’s zijn vele malen vervuilender, sommige modellen verbruiken meer dan de helft meer dan opgegeven.