Meer clubs, langer leven


dreamstime_xs_34652290

Het geheim van niet dood gaan is vooral een rijk verenigingsleven. Wie met pensioen gaat, kan maar beter een gezelligheidsmens worden. Dat is kort door de bocht de conclusie van een Australisch onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal Open.

Psychologen van de University of Queensland ontdekten dat ouderen die van een club lid waren, gemiddeld een langere levensverwachting hadden. Het kleinste risico op een voortijdige dood hadden de mensen die bij meerdere verenigingen zaten. ‘Hoe meer hoe beter’, staat in het onderzoeksverslag.

Het hoeven niet eens sportclubs te zijn. Uit het onderzoek onder 424 werknemers vlak voor en in de zes jaar na pensionering blijkt dat het het vooral de sociale interactie is die mensen goed doet. Ze hebben contact met personen met dezelfde interesse en blijven actief.

Hoe het precies werkt, kunnen de Australische psychologen niet verklaren. Waarschijnlijk helpt het verenigingslevens bij het behouden van een positieve kijk op het leven en vermindert het stress. De onderzoekers zeggen dat het daarom belangrijk is om mensen voor hun pensioen te wijzen op het belang van een rijk sociale leven.