Meer bewijs: Mars kende leven


Mars waterpoel

De bewijzen voor leven op Mars nemen toe. De Mars Rover Curiosity heeft een grootschalig systeem van rivieren en meren ontdekt. Hoewel deze nu zijn opgedroogd, is duidelijk te zien dat hier ooit behoorlijk wat water stroomde. Deze watersystemen zijn gedurende 100 tot 10.000 jaar aanwezig geweest, schrijft een onderzoeksteam van het California Institute of Technology (Caltech) in het tijdschrift ‘Science’.

De ontdekking is slechts één van een lange keten van indirect bewijs voor een aanzienlijk nattere planeet. Curiosity’s waarnemingen versterken ook de hoop om ooit directe sporen van buitenaards leven te vinden op Mars, zoals de wetenschappers in een begeleidend commentaar schrijven. Want waar water is, vind je ook leven.

De Mars rover onderzoekt sinds 2012 de Gale Crater op de Evenaar van de Rode Planeet. Daar stuitte de robot van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op landschapsvormen en sedimenten die passen bij water. Zo vond Curiosity grind afkomstig van de noordelijke helling van Gale Crater dat door ondiepe rivieren neer was gelegd.

Het water zal ergens tussen de 10.000 en 10 miljoen jaar geleden daar hebben gevloeid en kan zijn gevoed door een ondergronds bassin, melden de onderzoekers. De poelen hebben in ieder geval lang genoeg bestaan om het leven mogelijk te maken.

Mars is nu een extreem droge en koude woestijnplaneet. Talloze waarnemingen duiden er echter op dat de Rode Planeet ooit een veel milder klimaat had, met een dichte atmosfeer en water. Recent maakte Nasa bekend dat er zo nu en dan nog steeds water stroomt. Wellicht zitten onder de oppervlakte nog onontdekte ijskappen en gletsjers.