Meer alcoholisten met blauwe ogen


Een nieuwe studie van genetisch onderzoekers laat zien dat mensen met blauwe ogen mogelijk een grotere kans hebben om alcoholist te worden.

De gegevens voor het onderzoek komen uit een database met genetische informatie van tienduizend Amerikanen die gediagnosticeerd zijn met een psychiatrische ziekte. Velen hebben meerdere aandoeningen tegelijk, zoals depressie, schizofrenie, een bipolaire stoornis en vaak ook een drugs- of alcoholverslaving.

Uit de database filterden de wetenschappers van de universiteit van Vermont in de VS 1.263 mensen van Europese afkomst met een alcohol-verslaving. In die steekproef kwam het verband met oogkleur naar boven. De wetenschappers ontdekten dat de genetische componenten die de kleur van de ogen bepalen op dezelfde manier gerangschikt zijn als de genen die verband houden met excessief alcoholgebruik. Hoe dat komt, is nog onbekend. Dit is pas het eerste onderzoek dat een direct verband legt tussen oogkleur en alcohol-afhankelijkheid.

Vooral bij Europese Amerikanen met lichte ogen komt alcohol-afhankelijkheid wat vaker voor dan bij mensen met donkere ogen. Bij mensen met wat groene, grijze en bruine tinten in het midden geldt dat al, en bij mensen met blauwe ogen helemaal.

Het is natuurlijk niet zo dat de kleur van je ogen bepaalt of je ergens aan verslaafd raakt of dat er iets anders mis met je is, maar het onderzoek zou wel laten zien dat oogkleur een van de factoren kan zijn waar een kliniek naar kijkt bij het stellen van een diagnose.

Ook met een dergelijk uitgebreide bron van informatie is het niet mogelijk om direct verbanden te leggen. Er zijn immers erg veel verschillende genen, en aandoeningen kunnen ook veroorzaakt worden door omgevingsfactoren. In het gepubliceerde wetenschappelijk artikel zeggen de wetenschappers niet alleen op zoek te zijn naar de oorzaken van acoholisme, maar ook naar die van andere psychiatrische aandoeningen.