Meer aanwijzingen voor Higgs boson


De Large Hadron Collider van Cern. Foto: Julian Herzog.

Wetenschapper spreken zelden in zekerheden. Ze hebben sterke aanwijzingen, of ze bevestigen een theorie. Maar iets heel zeker weten, dat is geen wetenschap. Toen de persconferentie werd gegeven over het Higgs boson, eerder dit jaar, wilden de onderzoekers van Cern dan ook niet verder gaan dan zeggen dat ‘de waarschijnlijkheid zeer hoog’ was dat ze dit deeltje hadden gevonden. [Lees ook: Wat is een Higgs boson?]

Die waarschijnlijkheid is nog veel verder omhoog gegaan, schrijven ze nu in het vaktijdschrift Scientific American. Er zijn nog twee botsingen veroorzaakt in de Large Hadron Collider waarbij Higgs deeltjes zijn waargenomen. Waarschijnlijk zijn waargenomen – Cern houdt als wetenschappelijke organisatie ook nu nog een slag om de arm. Het kan ook een statistische anomalie zijn, zo schrijven ze.

De waarneming werd gedaan bij 123,5 GeV (giga-electron volts) en 126,5 GeV. Het experiment waarbij de bosonen zijn ontstaan, werden al eerder dit jaar uitgevoerd, maar de data van die botsingen is nu pas nageplozen naar aanleiding van de eerste Higgs-waarneming.

Follow Faqtman on Twitter