Meditatie slecht voor geestelijke gezondheid?


meditatie

Meditatie heet goed voor je te zijn. Je geest komt tot rust en de stress vloeit weg. Maar een nieuwe studie van University College London toont aan dat het tegendeel wel eens het geval kan zijn. Angsten en spanningen kunnen het gevolg zijn, rapporteren ze in het gerenommeerde wetenschappelijke vakblad PLOS One.

De onderzoekers spraken met 1.232 personen die op een meditatie-retraite waren geweest en ontdekten dat een kwart van de deelnemers daarbij negatieve ervaringen had opgedaan. Vooral mannen waren relatief vaak het slachtoffer van angsten en spanningen tijdens een dergelijk meerdaags seminar. Ze gaven aan soms het gevoel te hebben in gevaar te zijn.

Niet alle meditatie is hetzelfde. Het risico voor angstaanvallen lijkt het grootst bij de technieken Vipassana of Koan. Bij dergelijke meditatie stellen mensen vragen bij hun eigen lichamelijke aanwezigheid of de echtheid van hun waarnemingen. Bij deze vormen van meditatie krijgt één op de drie deelnemers te maken met stress en angsten. Vooral bij langdurige sessies die zijn gekoppeld aan een speciaal dieet of een stilteregime.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie bescheiden van opzet is en dat meer experimenten nodig zijn om definitief iets te kunnen zeggen over nut of onnut van meditatie. Maar, zo geven ze aan, claims over de voordelen van deze technieken moeten ook met een korrel zout worden genomen. In ieder geval tot er meer onderzoek is gedaan en we weten waar we het over hebben.

Dan kun je beter een trip doen.