‘Medische informatie sociale media gedomineerd door nepnieuws’


Medische informatie gedomineerd door nepnieuws

Volgens je arts heb je een aandoening. Je wilt meer weten en gaat het internet op, wat zeggen andere bronnen? Wat je ook doet, kijk niet op Facebook en Twitter. Ook als het om medische informatie gaat, domineert nepnieuws op de sociale media. Vooral als het gaat om informatie over tumoren, terwijl je juist daarover betrouwbaar nieuws wilt lezen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Loma Linda University in de VS. Ze bouwden een applicatie die op de sociale media automatisch de meest populaire berichten over ziektes en aandoeningen opspoorde en analyseerde. Hun oordeel is vernietigend: sociale media zijn een nest van nepnieuws.

Vooral bijdragen over prostaatkanker bleken opvallend vaak niet te kloppen, zeven van de tien berichten waren fout. Dat houdt mensen niet tegen om die informatie verder te verspreiden, ze deelden foute berichten 28 keer vaker dan correcte artikelen over ernstige ziektes. Het gaat daarbij vooral om claims van alternatieve geneeswijzen die in wetenschappelijke tests zijn afgeserveerd als ineffectief of zelfs gevaarlijk.

Vooral kankers leiden tot een hoop onzinnige nieuwsberichten, zagen de onderzoekers. Meestal gaan ze over de juistheid van de diagnose door artsen en over de mogelijkheden om andere therapie├źn te volgen dan de artsen voorschrijven.