Medisch wonder: man maakt bier


Een Amerikaanse man brouwt zijn eigen bier en drinkt dat de hele dag. Daarom is hij steeds een beetje dronken. Niets bijzonders aan, behalve dan dat hij het bier in zijn ingewanden maakt. De man uit Texas is de medische geschiedenisboeken ingeslopen omdat hij in zijn darmen een teveel aan gist heeft. Dat zet alle koolhydraten die de man inneemt om in alcohol.

Toen de (in de medische annalen niet bij naam genoemde) man zich bij zijn dokter vervoegde omdat hij zich ‘raar’ voelde, dacht de arts in eerste instantie aan een alcoholverslaving. De man kwam steeds een beetje dronken over. Pas nadat de patiënt vrijwillig 24 uur werd geïsoleerd in een ziekenhuisbed en constant zijn bloedalcholwaardes werden gemeten, bleek er meer aan de hand te zijn.

Het heet het ‘auto-brouwerij-syndroom’ en het is bijzonder zeldzaam. Het ontstaat als mensen bijvoorbeeld een antibioticakuur ondergaan en hun darmbacteriën uit balans raken. Gist krijgt dan de overhand en begint een soort ‘bier’ te brouwen in de darmen. In het geval van deze 61-jarige man had hij steeds de alcohol van een paar glazen bier in zijn bloed, zo blijkt uit een artikel in het vakblad International Journal of Clinical Medicine.