Medicijnen in plaats van de cel


gevangenis

Van iedere vier Nederlanders die tot een celstraf zijn veroordeeld, komen er drie binnen enkele jaren weer in de cel. Eens een misdadiger, altijd een misdadiger, zo lijkt het wel; het is een kleine groep mensen die steeds opnieuw de gevangenis bevolkt. Die groep op de juiste manier aanpakken, kan een hoop kosten en verdriet schelen. De universiteit van Oxford (GB) lijkt nu het antwoord te hebben.

Ze bestudeerden 22.275 gevangenen die tussen de jaren 2005 en 2010 in de bak zaten in zweden. Een deel daarvan kreeg medicijnen tegen psychose, een toestand waarbij mensen hun grip op de realiteit kwijt zijn. Deze groep vertoonde 42 procent minder recidive. Vertaald naar de Nederlandse situatie, kan dat op jaarbasis honderden gevangenen schelen.

Ook kreeg een groep gevangenen medicijnen tegen depressie. Die geneesmiddelen hadden geen effect op het aantal gevangenen dat op herhaling ging. Een derde groep werd behandeld tegen verslaving en vertoonde een reductie van 52 procent qua recidive.

Volgens de onderzoekers tonen hun cijfers aan dat de gevangenissen vol zitten met mensen met psychische problemen. Door die problemen aan te pakken, kan veel misdaad worden voorkomen. Bij een eerste contact met de politie zou medicatie al ter sprake moeten komen, zo stellen ze voor in hun onderzoeksrapport. Maar of potentiële bajesklanten daar oren naar hebben, is een andere vraag.

Eerder dit jaar toonde een Zweedse studie aan dat seksuele misdaden ook voorkomen kunnen worden met medicijnen. Specifiek het middel Degaralix, dat pieken in testosteronaanmaak opvangt. Het zorgt dat pedofielen bijvoorbeeld beter in staat zijn hun driften te controleren. Voor dit soort therapieën grootschalig uitgerold kunnen worden, is een maatschappelijke discussie echter onvermijdelijk. Willen we de misdaad medicaliseren?

het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.