Medicijn tegen kaalheid op komst


kaalheid

Ze zochten naar het mechanisme dat bepaalde vormen van kanker veroorzaakt. Maar Amerikaanse onderzoekers hebben in plaats daarvan de oorzaak van kaalheid en grijs haar ontdekt. Dat opent de weg naar een medicijn om beide veranderingen aan de menselijke scalp te voorkomen en zelfs terug te draaien.

Het gen KROX20 wordt al een tijd door wetenschappers bestudeerd. Dat komt omdat het de groei van bepaalde cellen reguleert. Het vermoeden bestaat dat dit gen in bepaalde gevallen tumoren kan vormen. Maar aan de University of Texas zijn ze er per ongeluk achter gekomen dat muizen bij wie dit gen is uitgeschakeld, kaal worden.

Schakel het gen weer in, en gewone huidcellen beginnen zich te ontwikkelen tot haarzakjes. Sterker nog, ze gaan het eiwit SCF produceren, dat haar pigment geeft. Muizen bij wie dit eiwit is verwijderd, zijn allemaal spierwit.

Daarmee lijkt het raadsel van zowel kaalheid als grijze haren te zijn verklaard. Het is weinig meer dan een gen dat geheel of gedeeltelijk uitgeschakeld wordt. Waarom dat gebeurt, weten de wetenschappers overigens nog steeds niet. Meer onderzoek is nodig om de exacte werking van KROX20 en SCF te snappen. Maar de onderzoekers zijn nu wel in staat om een medicijn te ontwikkelen tegen haaruitval en grijsheid.

Dat zal een middel bevatten dat het gen stimuleert om aan te gaan. Als dat gebeurt, dan vormen zich nieuwe haarzakjes, waarna pigmentvormende cellen worden ingeschakeld. Als mensen net zo werken als muizen – en er is geen reden om anderszins aan te nemen – dan kunnen kale mannen binnen enkele maanden weer een volle bos hebben. Het is bovendien een zware klap voor de makers van haarverf, omdat grijze haren ook verdwijnen.

De onderzoekers zijn blij dat ze de mensheid deze dienst hebben kunnen bewijzen. Maar ze gaan ook door met hun onderzoek naar neurofibromatose, de kankersoort die ze eigenlijk onderzochten.