Medicijn tegen griep?


Amerikaanse onderzoekers zeggen een supermedicijn te hebben ontdekt. Werkt zowel tegen griep als ebola.

‘De griep genezen’ is onder mensen die medicijnen ontwikkelen een heilige graal. De meest voorkomende virale ziekte die mensen op kunnen lopen is berucht. Het zou onmogelijk zijn er een medicijn tegen te ontwikkelen. Toch lijkt dat precies wat is gebeurd. Onderzoekers van het gerenommeerde instituut MIT in de Verenigde Staten zeggen het te kunnen.

Het griep virus. Foto: CDC.

En niet alleen dat. Het nieuwe medicijn is getest op vijftien verschillende andere virussen. Daaronder verkoudheid, ebola en sars. Het werkte in alle gevallen.

Het medicijn, voorlopige naam Draco, werkt op een totaal andere manier dan gangbare anti-virussen. Draco imiteert het immuunsysteem van de mens.

Als een virus in een mensenlichaam terecht komt, dan neemt het cellen over. Het begint zichzelf dan snel te reproduceren in cellen die menselijk lijken. Daarbij produceert een virus grote hoeveelheden genetisch materiaal. Dat materiaal herkent het menselijk afweersysteem als niet menselijk; het valt de cellen aan en vernietigt het virus.

Draco doet hetzelfde, het dringt een door het virus overgenomen cel binnen en vernietigd het genetische materiaal. Omdat het virus zich daartegen niet kan wapenen, kan het niet resistent worden tegen dit medicijn.

Draco (Double-stranded RNA Activated Caspase Oligomerizer) wordt momenteel op muizen getest en ziet er veelbelovend uit. Tests op mensen volgen waarschijnlijk volgend jaar. Wanneer het medicijn verkrijgbaar is, wordt pas later bekend gemaakt. Het onderzoek staat in het vakblad PlosOne.

<Follow Faqtman on Twitter