Medicijn tegen Ebola wordt ontwikkeld


Eindelijk goed nieuws in de strijd tegen Ebola. Een test op gezonde proefpersonen is goed gegaan. Ze maken antistoffen aan. Daarnaast zijn er geen grootschalige bijwerkingen opgetreden. Dat meldt de Amerikaanse instantie National Institute of Health in het vakblad New England Journal of Medicine.

De test op twintig proefpersonen was vooral bedoeld om vast te stellen welke dosis van het medicijn nodig is voor een goed resultaat. Daaruit is gekomen dat een hoge dosis zorgt dat mensen binnen 24 uur antistoffen gaan aanmaken. Ze kunnen tijdelijk wel een lichte koorts ontwikkelen, maar geen grote medische problemen.

De volgende fase wordt een omvangrijke test op mensen. Die zal worden uitgevoerd in het gebied waar Ebola heerst, waarschijnlijk in Liberia. Daar zullen mensen met Ebola het medicijn krijgen om te zien of zij herstellen van de ziekte. Als dat goed gaat, kan het middel grootschalig worden aangemaakt en gedistribueerd onder patiënten.

De ontwikkeling van het medicijn is zeer snel gegaan; meestal duren deze trajecten jaren. Maar door intensieve samenwerking is het nu binnen maanden zo ver.