Medicijn laat je beter zingen


Heb je binnenkort zin om naar de karaoke-bar te gaan, maar kun je niet zingen? Ga dan voor die tijd even naar de dokter en klaag over migraine. Met een beetje geluk krijg je een medicijn voorgeschreven dat valproïnezuur bevat. Dat is een medicijn dat de menselijke stemmingen kan beïnvloeden. Maar volgens recent onderzoek ga je er ook beter door zingen.

Valproïnezuur is al heel lang op de markt, maar pas nu komen wetenschappers er achter dat het middel een onverwachte bijwerking heeft. Aan de universiteit Harvard in de Verenigde Staten is een klein onderzoek gedaan waarbij mensen valproïnezuur kregen of een placebo. Nadat ze het medicijn enkele weken tot zich namen, moesten ze zingend een toon van een instrument imiteren. De mensen die het migrainemedicijn namen, bleken in staat te zijn om de toon perfect na te zingen.

Zoiets heet een absoluut gehoor en het is een muzikaal fenomeen waar normaal jaren van oefening voor nodig zijn. De mensen die de toon maakten, hadden die training niet.

In de VS is valproïnezuur al een tijd populair onder studenten. Vooral als er een vreemde taal moet worden geleerd. Het medicijn verandert de manier waarop de hersens signalen doorgeven. Er zijn vermoedens dat het de hersens zo verandert, dat mensen weer het brein krijgen dat ze als kind hadden. Dat neemt heel veel informatie op en verwerkt het razendsnel. Daarom leren kinderen makkelijker een taal dan volwassenen.

Het onderzoek over zingen staat in het vakblad Frontiers in Systems Neuroscience.