Media veroorzaken lichamelijke klachten


Een uitzending op televisie of een verhaal op internet kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten, zeggen Britse en Duitse onderzoekers. Ze hebben onderzoek gedaan naar het zogenoemde nocebo-effect: iets dat je verwacht dat gaat komen, komt ook.

Proefpersonen werden in een ruimte gelaten waar ze gingen kijken naar een documentaire. De ene helft kreeg een film te zien over online beveiliging, de andere helft over de schadelijke effecten van elektromagnetische stralen door onder meer mobiele telefoons en draadloze computernetwerken. Alle proefpersonen hadden van tevoren aangegeven dat ze een grote gevoeligheid hadden voor straling, de zo omstreden aandoening elektromagnetische hypersensitiviteit.

Na afloop werd aan de proefpersonen verteld dat in de kamer waar ze zaten na afloop een draadloos netwerk was aangezet. Daarop gaf 54 procent aan dat ze inderdaad heftige effecten voelden. Twee proefpersonen vluchtten zelfs de kamer uit omdat ze te veel last hadden van de straling. Onder de groep die de documentaire had gezien over straling, waren de gevolgen het heftigst. Mensen gaven aan dat ze een beklemmend gevoel hadden, tintelende vingers en hoofdpijn.

Er was in de kamer overigens geen draadloos netwerk.

Daarmee is volgens de onderzoekers aangetoond dat mediaberichten een nocebo-effect kunnen veroorzaken. Door informatie tot zich te nemen, worden mensen gevoeliger voor bepaalde (vage) aandoeningen. De onderzoekers van Kings College en de universiteit Mainz roepen media op voorzichtiger te zijn met hun berichtgeving omdat die bij grote groepen tot lichamelijke klachten kan leiden.