Medelijden en nadenken kunnen niet tegelijk


Nieuw onderzoek toont aan dat het helemaal geen schande is om opgelicht te worden. Het kan zelfs de meest intelligente persoon gebeuren. Dat komt omdat medelijden in onze hersenen het analytische denkvermogen tijdelijk uitschakelt. Vertelt iemand ons een zielig verhaal, dan zijn we dus even niet in staat om daar doorheen te prikken.

In een experiment kregen 45 proefpersonen verschillende raadseltjes om op te lossen. Voor sommige taken hadden ze vooral hun analytische vermogens nodig, voor andere raadsels moesten ze zich ook verplaatsen in een andere persoon. Tijdens deze exercitie lagen ze in een hersenscanner.

Uit de scans bleek dat de proefpersonen hersenactiviteit hadden in óf de analytische delen van de hersens, óf in de delen die zich met medelijden bezighouden. Gelijktijdige activiteit was zeer beperkt. Daaruit concluderen de onderzoekers van de Case Western Reserve University (VS) dat je beide activiteiten niet tegelijk kunt doen.

Volgens de onderzoekers geeft dit experiment ook een aardig inkijkje in de wereld van autisten, die soms zeer analytisch kunnen zijn, maar weinig sociale vaardigheden hebben. Schijnbaar hebben die moeite met het schakelen tussen beide hersendelen. En het verklaart waarom politici en zakenmensen soms snoeihard kunnen zijn en niet beseffen dat hun beslissingen andere mensen kapotmaken. Ze hebben door hun analytische blik even geen medelijden.

Follow Faqtman on Twitter