McMullin nieuwe president VS?


mcmullin

Even voorstellen: Evan McMullin, wellicht de nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat wil zeggen, als een heel specifiek scenario zich ontrolt de komende weken. McMullin is een Republikein en doet in zijn eigen staat Utah mee met de presidentsverkiezingen, naast de favoriete republikeinse kandidaat Donald Trump. Die heeft het moeilijk in Utah, waar mensen zeer conservatief zijn.

Momenteel staat Trump in de peilingen in Utah gelijk met Hillary Clinton, maar vlak daarachter volgt McMullin, met slechts vier punten achterstand.

Mocht de verkiezingen in november gelijk opgaan tussen Clinton en Trump, dan wordt Utah ineens heel belangrijk. Mocht McMullin daar winnen, dan kan hij beide andere kandidaten weerhouden van het bereiken van een meerderheid aan kiesmannen. In dat geval moet volgens de grondwet het Congress bepalen wie de winnaar is. Aangezien de Republikeinen een bloedhekel hebben aan zowel Clinton als Trump, konden ze wel eens kiezen voor McMullin, denkt de invloedrijke Amerikaanse site FiveThirtyEight.

Hij zou bij veel mensen in Washington goed vallen. Hij is mormoons en daarmee zeer religieus. Eerder werkte hij voor de CIA en in het bankwezen. Hij heeft jeugd en ervaring, een gouden combinatie.