Mazeleninjectie beschermt dubbel


Een inenting tegen mazelen beschermt tegen meer dan alleen die ziekte. Ook andere infecties krijgen minder kans. De totale kindersterfte neemt in de jaren na het introduceren van vaccinaties snel af. Deze ontdekking werd al in de jaren vijftig gedaan, maar kon tot nu toe niet worden verklaard.

Biologen van de universiteit Princeton in de Verenigde Staten zijn achter het mechanisme gekomen dat zorgt voor minder dode kinderen. Wat ze ontdekten, is dat mazelen een nog gevaarlijkere ziekte is dan tot nu toe aangenomen. Het virus geeft je niet alleen de ziekte zelf, het verzwakt gedurende een paar jaar ook het immuunsysteem.

Stel dat je als kind pokken hebt gehad, en dan krijg je mazelen. Je immuunsysteem weet hoe het pokken moet bestrijden. Tot je mazelen krijgt, een van de bijwerkingen van die ziekte is dat je afweer ‘geheugenverlies’ krijgt en niet meer weet hoe je pokken moet bestrijden. Je kunt de ziekte dus een tweede keer krijgen en er dan aan sterven.

Door mazelen niet te krijgen, blijft het immuunsysteem beter in staat om een ‘geheugen’ op te bouwen tegen andere ziektes. Het gevolg, zo zagen de mensen van Princeton in ziektedata, is dat kindersterfte vooral in de twee jaar na introductie van mazeleninentingen (in Nederland in 1976) enorm afneemt.

Het onderzoek staat in Science.