Mazelen: 400 doden per dag


mazalen

In een tijd waarin steeds meer mensen beginnen te twijfelen over het nut van vaccinaties, is het goed nog eens te beseffen hoe gevaarlijk een kinderziekte als mazelen is. Volgens een rapport dat net is uitgebracht door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven wereldwijd vierhonderd kinderen per dag aan de ziekte. Dat gebeurt hoofdzakelijk in ontwikkelingslanden, die nog geen vaccinatieprogramma hebben.

Het goede nieuws is dat steeds meer landen wél zo’n programma starten. De WHO helpt overheden bij het opzetten van dergelijke programma’s. Sinds de VN-organisatie in 2000 begon met een grote campagne, zijn daardoor 20 miljoen kinderen minder omgekomen, zo becijferde de WHO zelf. Dat staat gelijk aan een afname van 79 procent van het aantal mazelen-doden.

Toch is mazelen een taaie ziekte, die moeilijk helemaal uit te roeien zal zijn. Afgelopen winter was er nog een grote uitbraak in Duitsland. Waarom daar? Omdat het percentage gevaccineerde kinderen daar laag ligt. Bovendien is er een grote instroom aan vluchtelingen geweest uit landen met weinig of geen bescherming tegen de ziekte. Dat waren overigens niet de recente vluchtelingen, maar mensen uit voormalig Joegoslavië, die in de jaren negentig naar Duitsland kwamen.

Deze vluchtelingen waren vaak niet gevaccineerd en hun kinderen ontvingen de injectie ook niet op tijd. Zij hebben de ziekte aan hun kinderen gegeven, geholpen door Duitsers die dankzij een lakse houding ook geen injecties hadden gekregen. De vrees is dat ditzelfde scenario zich zal herhalen met de huidige vluchtelingen- en migratiestromen. Zeker nu steeds meer Europeanen de bakerpraatjes geloven dat de vaccinaties slecht zijn voor kinderen, of dat het menselijk lichaam de mazelen zelf kan bestrijden.

In Nederland is 97 procent van de kinderen gevaccineerd, een hoog percentage. Maar andere Europese landen doen het minder goed. Frankrijk is met 89 procent matig beschermd. Oostenrijk is met 76 procent het slechtst gevaccineerde landen van ons continent.