Mazelen 150 miljoen jaar oud


De mazelen zijn geen moderne ziekte. Zo’n 150 miljoen jaar geleden hadden de dino’s er al last van.

Tendaguru, Tanzania, 150 miljoen jaar geleden. Een Dysalotosaurus sleept zich voort over de vlakte. Hij heeft last van zijn poten, elke stap doet pijn. Het beest kan nauwelijks nog naar voedsel zoeken en stort uiteindelijk op de grond. Hij blaast zijn laatste adem uit.

De Dysalotosaurus met de vergroeiing in het Berlijnse museum. Foto: oh-berlin.com.

Waar de Dysalotosaurus aan lijdt is een bloemkoolvormige vergroeiing in de gewrichten. die wordt veroorzaakt door een virus. Interessant, maar heeft het iets met het hier en nu te maken? Zeker, dat virus is namelijk een voorloper van onze mazelen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Berliner Museum für Naturkunde in Duitsland. Ze onderzochten de botten van de Tanzaniaanse dino en kwamen tot de ontdekking dat hij in feite aan dezelfde ziekte leed als wij in onze kindertijd. De bloemkoolvormige vergroeiing duidt op de aanwezigheid van het paramyxovirus dat in een variant ook mazelen veroorzaakt.

Hoe virussen zijn ontstaan is nog altijd niet duidelijk. Volgens sommigen zijn ze ontstaan uit planten en dieren zelf. Andere wetenschappers denken dat ze al bestonden vóór andere organismes zich ontwikkelden en misschien uit de ruimte komen. Zeker is dat de dino’s er ook al last van hadden.

Follow Faqtman on Twitter