Maya’s vermorzelden vijanden


Archeologen hadden het al vaak gezien op kunstwerken uit de tijd van de Maya’s, krijgers die hun vijanden letterlijk vermorzelen. Maar tot nu toe was er nooit bewijs gevonden voor deze gruwelijke praktijk. Tot nu. Duitse archeologen hebben in een massagraf in de voormalige Maya-stad Uxul 24 lijken gevonden die helemaal kapot waren gemaakt.

In een kunstmatige holte lagen deze vijanden van de lokale bewoners in vele stukken uiteen gereten. In bijna alle gevallen waren de hoofden van de rompen gescheiden.

Zelfs dat was voor de Maya’s niet genoeg, vaak waren de onderkaken van de rest van de schedel gescheiden. Volgens de archeologen van de universiteit van Bonn (Duitsland) gaat het om mensen die ongeveer 1400 jaar geleden zijn gedood.

De botten werden in een leemlaag gevonden en zijn daardoor goed bewaard. Goed waren de sporen te zien van messen, bijlen en knuppels waarmee ze op gruwelijke wijze waren vernietigd. Zelfs het geslacht kon worden vastgesteld, het gaat om 13 mannen en twee vrouwen tussen de 18 en 42 van de adellijke klasse, bij verschillende lijken werden tandimplantaten uit jade gevonden. Vermoedelijk waren het krijgsgevangen van een naburige stam.

De Maya’s hadden een bloeiende cultuur in het huidige Mexico, Guatemala, Belize en Honduras. Ze schreven in hiërogliefen en ontwikkelden wiskunde en kalenders. In de achtste eeuw verlieten ze hun steden plotseling en lijkt deze beschaving er gewoon mee op te houden. Dat stelt wetenschappers nog altijd voor een raadsel.