Mauritius was ooit continent


Mauritius

Het eiland Mauritius in de Indische Oceaan is tegenwoordig maar 2000 vierkante kilometer groot, iets kleiner dan de provincie Groningen. Maar ooit, lang geleden, was dit rotspuntje boven het water het centrale gedeelte van een heus continent, hebben wetenschappers ontdekt. Drie miljard jaar geleden verbond dit continent Madagaskar met India, landen die nu 4000 kilometer uit elkaar liggen.

Geologen gingen er altijd van uit dat Mauritius een redelijk recent eiland was, ontstaan doordat een vulkaan zijn top boven het water uitstak. Maar wetenschappers van de Universiteit Witwatersrand uit Zuid-Afrika vonden in het zand van het eiland zirkoon kristallen. Die zijn relatief makkelijk te dateren. Daaruit bleek dat het eiland en de zeebodem er omheen veel ouder moeten zijn.

Zirkoon is bovendien een teken van heftige geologische druk, normaal vindt je het vooral op plekken waar aardschollen met kracht tegen elkaar worden geperst. Op een vulkanische eiland zou het eigenlijk niet voor moeten komen. Dat levert de theorie op dat Mauritius vroeger veel groter was, een continent zelfs. Dat continent hebben de wetenschappers maar Mauritia genoemd.

De landmassa was langerekt en bestreek een groot gedeelte van de huidige Indische Oceaan. Tot 80 miljoen jaar geleden grote geologische krachten aan het continent begonnen te trekken. Dat brak daarbij in meerdere stukken uiteen, waaronder de Seychellen, de Chiagos Eilanden, Madagaskar en een deel van India. Het continent werd daardoor overspoeld door de zee, die het bijna helemaal aan het oog onttrok. Mauritius was een van de weinige delen die boven de golven uitstak.

Dankzij deze studie, gepubliceerd in Nature Communications, begrijpen geologen beter hoe zich de Indische Oceaan heeft gevormd en welke krachten daarbij vrijkwamen.