Massagraf in Florida


Een archeologisch team dat gespecialiseerd is in het ontdekken van massagraven, heeft in de Amerikaanse staat Florida 55 lijken gevonden. Ze liggen op en rond het terrein van de Florida School for Boys, een internaat waarover al langer verhalen over grote wreedheid de ronde doen.

Voormalige leerlingen van het in 1900 opgerichte internaat vertellen dat er op school werd verkracht, gemarteld en dat ontsnapte jongens met wapens werden opgejaagd. Meer dan eens kwamen die jongens om. ‘Overreden’, ‘van een brug gevallen’, stond er dan op het bewijs van overlijden. Voormalige leerlingen weten te vertellen dat ze waarschijnlijk zijn neergeschoten.

De zaak kwam aan het rollen door het onderzoek naar de dood van een jongen die in 1925 zou zijn overreden door een trein. Hij werd begraven in het graf van zijn grootouders in Philadelphia. Toen de lijkschouwer dat lichaam wilde opgraven, bleek het graf leeg. Het vermoeden rees dat zijn lijk op het terrein van de school zou liggen.

Daar zijn in totaal 55 lijken gevonden. Aan de hand van DNA moet worden vastgesteld wie dat zijn en of de jongen uit Philadelphia daar ook tussen ligt. Daarnaast is de vraag of er nog mensen leven die verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de slachting onder de ‘lastige’ jongens op het internaat.

Het internaat is pas in 2011 gesloten. Archeologen van de University of South Florida graven terrein en gebouwen af (foto), om zo de geschiedenis van de school te reconstrueren.