Massagraf in Andes ontdekt


In de Boliviaanse bergstad Potosí is een massagraf ontdekt dat wellicht uit het begin van de tijd van de Spaanse overheersing dateert. Het graf werd gevonden tijdens bouwwerkzaamheden. De bouwvakkers gooiden de stoffelijke overschotten aanvankelijk op een hoop, maar toen omstanders dat zagen, werd de universiteit Tomas Frias ingeschakeld. Die liet de bouw stilleggen en is de zaak nu aan het onderzoeken.

Het zou gaan om vier- tot vijfhonderd lijken die op een oppervlakte van 16 vierkante meter liggen. De grote vraag is hoe oud deze resten zijn. Potosí was in de 17e eeuw een zeer snel groeiende stad omdat er zilver werd gevonden. Het behoorde toen tot de grootste steden ter wereld. Vanuit Europa en Zuid-Amerika trokken mensen erheen om zilver te zoeken. Het zilvermerk van Potosí is de oorsprong van het $ symbool.

De overblijfselen kunnen uit die periode dateren, bijvoorbeeld slachtoffers van een epidemie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Historici van de universiteit ontdekten in hun archief dat er in de 17e eeuw een grote instorting van een mijn in geweest. Wellicht is dit die mijn en zijn de lijken afkomstig van mensen die toen vast kwamen te zitten.

Toevalligerwijs is Potosí en de berg ernaast vorige maand op de lijst van Werelderfgoed van de Verenigde Naties gezet. Dat helpt om dit massagraf nu beter te onderzoeken.