Martiaanse meteoriet bevat levensbrengend mineraal


Klei afkomstig van Mars bevat flink wat boron, een stof die in mineraalvorm essentieel is voor de vorming van RNA, een van de bouwstenen van leven. Dat ontdekte een onderzoeksteam van de University of Hawaii. Zij lieten een chemische analyse los op een Martiaanse meteoriet, in 2010 gevonden op Antarctica.

De kleiaderen van de meteoriet bleken tien keer meer boron te bevatten dan in eerder geteste meteorieten. Zulke concentraties zijn gewoon op aarde, maar op ruimtebrokken is dat bijzonder.

Boraten (de mineraalvorm van boron) helpen bij de vorming van RNA, wat waarschijnlijk een voorloper van DNA was, door de ribose, een suikermolecuul, te stabiliseren.

De onderzoekers schrijven in PLOS ONE dat toen het leven op aarde met behulp van boron in gang schoot, er ook een hoge concentratie van het levensbrengende mineraal op Mars moest zijn geweest. Of dat ook op de rode planeet tot RNA-moleculen heeft geleid is onwaarschijnlijk, maar door monsters van Mars te halen en die te analyseren kunnen we misschien wel meer leren over de omstandigheden waaronder leven op de onze planeet ontstond.

Foto: Institute for Astronomy/University of Hawaii, Manoa