Martelapparaat helpt Facebookjunks afkicken


Hoeveel uur verdoe je op het internet en hoe graag wil je er vanaf? Als de verslaving te erg is kan je ‘The Pavlov Poke’ bestellen, het martelwerktuig helpt je afkicken met stroomstoten.

Twee promovendi van het Massachusetts Institute of Technology berekenden dat ze samen gemiddeld 50 uur per week op het internet surften terwijl ze eigenlijk wel iets beters te doen hadden. Zoals promoveren. Alleen zorgde Facebook ervoor dat ze daar nooit aan toe kwamen.

De studenten besloten iets met hun gedeelde verslaving te doen en ontwikkelde ‘The Pavlov Poke’. Een apparaat met een ijzeren plaatje erop dat je onder je polsen legt tijdens het internetten. Het ding is via een USB-kabel aan je computer verbonden en met registratiesoftware (die je natuurlijk wel eerst even moet installeren) houdt het in de gaten wat je aan het doen bent.

Als je te lang aan het chatten of gamen bent, krijg je eerst een waarschuwing op je beeldscherm en daarna een elektrische schok. En die schok zorgt ervoor dat je het na een tijdje oefenen wel uit je hoofd laat om eindeloos rond te klikken terwijl je eigenlijk wat anders zou moeten doen.

‘The Pavlov Poke’ heeft z’n naam te danken aan de Russische fysioloog die beroemd werd door honden te conditioneren. Hij ontdekte dat honden gingen kwijlen als ze dachten dat ze gevoerd werden. Dat gebeurde al voordat ze het eten daadwerkelijk voor zich hadden. Pavlov besloot te kijken hoe ver hij kon gaan door een paar minuten voordat hij de beesten ging voeren met een bel te rinkelen. Na een paar keer gingen de honden al kwijlen als ze een bel hoorden en zo werd de ‘Pavlov-reactie’ geboren.

De onderzoekers hopen dat Facebookjunks na een paar weken met ‘The Pavlov Poke’ het martelapparaat niet meer nodig hebben en productief aan het werk gaan als ze de melding ‘Ga aan het werk!’ op hun beeldscherm krijgen.

Foto: The Pavlov Poke