Marsbeton voor lekker wonen


Mars

Iedereen gaan naar Mars. Nasa, ESA, de Russen en de Chinezen hebben allemaal plannen om uiteindelijk mensen naar de rode planeet te sturen. Maar waar moeten die wonen? Idealiter bouwen ze daar een onderkomen, zodat de benauwde cabine van het ruimtevaartuig kan worden verlaten. Daartoe is nu een grote stap gezet: Marsbeton.

Om beton te maken, heb je water nodig. Hoewel dat op Mars aanwezig is, zal het moeilijk te krijgen zijn. Dus heeft Northwestern University in de VS een procedé uitgedacht waarvoor geen druppel water nodig is. In plaats daarvan werkt het mengsel met zwavel, dat in de Marsbodem in grote hoeveelheden aanwezig is. Door dat te verwarmen tot 280 graden, wordt het vloeibaar. Dan moet het worden gemengd met fijngemalen metaalrijke grond die op meerdere plekken op Mars te vinden is.

Het resultaat is een zeer stevig materiaal dat in alle gewenste diktes kan worden gemaakt. Het koelt op Mars snel af en is dan gelijk klaar voor gebruik. Er kunnen onderkomens van worden gemaakt die sterk genoeg zijn om de extreme omstandigheden op Mars te weerstaan. Het kan bovendien in massa worden geproduceerd, zodat er snel een klein stadje te bouwen is, met woonverblijven en werkplaatsen.

Op die manier is een kolonie op Mars te stichten. Die kan dienen als beginpunt van reizen plekken buiten ons zonnestelsel. Ook is het mogelijk dat Mars materialen herbergt die voor de mensheid interessant zijn, zodat mijnbouw nodig is. Het beton komt hoe dan ook goed van pas.

Het onderzoek is gepubliceerd op arxiv.org.