Mars500 deelnemers ‘herboren’


De zes mannen die meededen aan het Mars500 experiment hebben geen lichamelijke schade ondervonden aan hun verblijf van 520 dagen in een nagemaakt ruimteschip. Er zijn geen nieuwe virussen ontstaan in de kleine ruimte en de hersens van de zes zien er normaal uit. Dat blijkt uit de eerste onderzoeken die op de mannen zijn verricht in Duitsland.

Wel blijkt dat de mannen alle gevoel voor tijd kwijt zijn geraakt in de capsule, die even buiten Moskou een reis naar Mars nabootste. Zo winsten de ‘bemanningsleden’ na verloop van tijd niet meer hoe oud ze waren of welke maand het was. Ze zagen dan ook geen daglicht, waardoor hun interne klok na verloop van tijd niet meer goed liep.

Psychisch zijn de mannen wel veranderd. Ze ervaren het einde van het experiment als een gigantische opluchting, een ‘hergeboorte’, zoals het Italiaanse bemanningslid het noemt. Bomen en zonlicht hebben ineens een grote waarde voor de mannen, die stuk voor stuk hebben aangegeven meer tijd met hun familie te willen doorbrengen.

Enkele bemanningsleden hebben zich al gemeld als vrijwilliger voor een eventuele echte reis naar Mars. Geen gek idee, aangezien deze groep geen grote ruzies heeft gehad. Ze hebben wel één grote wens: mag er op de echte reis een vrouw mee?

Voor de sfeer, zo voegden ze er snel aan toe. Een huisdier mag ook.

Follow Faqtman on Twitter