Mars ijskoud de mooiste


De sonde Mars Reconnaissance Orbiter stuurt spectaculaire beelden. Ze tonen met kooldioxide-ijs bedekte hellingen op Mars. De opname werd gemaakt op een kraterwand niet ver van de zuidpool van de rode planeet; het beeld werd met HiRISE-camera opgenomen op 30 november, maar pas nu heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de opname vrijgegeven.

De hellingen zijn onderdeel van een krater met een diameter van ongeveer 35 kilometer. Deze ligt zeer ver zuidelijk op de rode planeet. Daar zijn seizoenen, net als op aarde. In de winter op ieder halfrond bevriest de regio rond de polen met ijs van kooldioxide. Als de lente komt, vervliegt dit ijs, wat winden van wel vierhonderd kilometer per uur tot gevolg heeft.

Dit ijs is gefotografeerd door de twee ton zware Mars Reconnaissance Orbiter, die al sinds 2006 in een sterk elliptische baan rond de rode planeet draait. Er zijn zes wetenschappelijke instrumenten aan boord, waaronder HiRISE, een bijzonder krachtige camera die zelfs details van 25 centimeter kan oppikken.