Mars One kiest eerste kandidaten


Het Nederlandse initiatief Mars One heeft een eerste selectie gemaakt uit mensen die zich hebben aangemeld voor een reis naar Mars. Meer dan 200.000 mensen van over de hele wereld hebben zich aangemeld om astronaut te worden; daaruit zijn 1058 kandidaten geselecteerd. Uit deze groep moeten in een televisieshow 24 kolonisten worden geplukt die in 2025 naar Mars gaan.

Als alles verloopt zoals Mars One wil, dan keren deze mensen niet terug. Het project voorziet in een enkel reis naar de Rode Planeet. Wie meegaat, zal op Mars sterven en familie en vrienden nooit meer terugzien. Het transport naar deze planeet gaat via de private ruimtevaartorganisatie SpaceX.

Er is vanaf het begin veel kritiek geweest op dit plan. Vooral de selectie via een televisieshow en het feit dat kandidaten niet terugkeren naar aarde doet nogal wat wenkbrauwen fronsen. Sergei Krikalov, de chef van het Russische opleidingscentrum voor astronauten, zei deze week in de Russische media dat hij vindt dat de kandidaten niet naar Mars moeten, maar naar een goede psychiater.

‘Ruimtevaart zou nuttig moeten zijn. Alleen maar je eigen einde tegemoet vliegen is dat zeker niet’, zo zei hij tegen de Russische televisie. Ook betwijfelt hij of de capsule van SpaceX wel bestand is tegen de straling in de ruimte tussen de aarde en Mars. De Nederlandse Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft heeft zich echter achter het project geschaard.