Mars krioelt van leven (en Curiosity bewijst het)


De Mars sonde Curiosity stuurt haarscherpe plaatjes terug naar de aarde. Prachtig, vinden de meeste mensen. Je ziet er allemaal zaken op die wijzen op samenzweringen en buitenaards levens, zeggen anderen. Een kleine opsomming.

Een dier op Mars!
Volgens een Britse ‘onderzoeker’ is er een dier op Mars. Op deze foto, deel van een video-opname, zou een soort hagedis te zien zijn. In werkelijkheid gaat het waarschijnlijk om een steen of een stuk van de beschermkap van Curiosity, maar dat is natuurlijk lang niet zo spannend.

Wolkje op Mars
Nadat Curiosity was geland, floepten de eerste camera’s op het karretje aan. Daarbij was op de horizon een stofwolk te zien, die later verdween. Er zijn wezens op Mars die stof laten opdwarrelen, vinden veel mensen die hun gedachten op YouTube de vrije loop laten. Volgens Nasa is de stofwolk de Sky Crane die neerkomt, het apparaat waaraan Curiosity afdaalde. Echt?

Vliegende schotels?
Op Mars zijn al jaren bases van buitenaardse wezens. Vliegende schotels komen en gaan de hele tijd. Curiosity was nog geen week op de rode planeet of de eerste ‘bewijzen’ daarvoor werden geleverd door de camera’s aan boord. Volgens de zilverpapier hoedjes brigade is hier duidelijk te zien hoe twee ruimtevaartuigen boven de horizon zweven. Volgens experts zijn het dode pixels van de camera.

Sandaal op Mars
Je kent het wel. Je bent een dagje lekker op Mars geweest om te bakken in de zonnestralen die door de dunne atmosfeer zorgen dat je lekker bruin wordt. Dan pak je alles op en ga je weer naar huis. Zal je net zien dat je een sandaal op de planeet laat liggen. Heb je geen compleet paar meer. Veel mensen denken dat deze steen wel eens jouw schoeisel zou kunnen zijn.

Gezicht op Mars
Dat het ‘zien’ van allerlei vreemde zaken op Mars geen nieuwe trend is, bewijst deze foto van de Viking 1 sonde uit 1976. Door de slechte kwaliteit van het beeld lijkt deze berg (en dan vooral de schaduw) op een gezicht. Latere foto’s tonen aan dat het een gewone berg is met een breuklijn er overheen. Voor liefhebbers van samenzweringen is dat echter het zoveelste bewijs dat Nasa een geheim probeert te verdoezelen.

In werkelijkheid hebben we hier te maken met het verschijnsel pareidolie, het vermogen van de mens om in onduidelijke plaatjes toch iets te zien. Dat verschijnsel hebben we in de evolutie meegekregen om beter te kunnen jagen op dieren die gecamoufleerd zijn. Meer over pareidolie hier.

Follow Faqtman on Twitter