Mars kent Marsbevingen – en hoe!


Mars beeft, en niet zo’n klein beetje ook. Dat is de conclusie van de Australian National University na uitgebreid onderzoek van de rode planeet. De Australiërs hebben data geanalyseerd van NASA’s InSight lander die sinds november 2018 op het oppervlak staat. Door daar nieuwe technieken op los te laten die achtergrondruis scheiden van bewegingen van het oppervlak, ontdekten ze 47 nieuwe bevingen in de afgelopen vier jaar.

De bevingen zijn waarschijnlijk het gevolg van vulkanisme, ze kwamen vooral voor rond enkele slapende vulkanen op het oppervlak. Daar stroomt nog steeds taaivloeibaar magma onder, zo concluderen de wetenschappers op basis van hun data. Die laten de bodem soms flink trillen.

Nasa had al eerder bevingen op Mars waargenomen, maar alleen tijdens de nacht. Dat komt omdat hun technieken om de bevingen te vinden niet gevoelig genoeg zijn. Alleen ’s nachts – op Mars, niet op aarde – is het stil genoeg qua achtergrondgeluiden als wind om de bevingen te vinden. De Australiërs merkten echter dat de planeet ook overdag beeft. Dat betekent dat de seismische activiteit niet komt door bijvoorbeeld de aantrekkingskracht van een van de manen van Mars.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.