Supervulkanen op Mars


Ooit kende de planeet Mars vulkanen die duizend keer krachtiger waren dan de ergste uitbarstingen die we op aarde hebben meegemaakt. Deze supervulkanen vormden het landschap op Mars en zullen eventueel leven ernstige schade hebben toegebracht.

Dat blijkt uit analyses van satellietfoto’s van de rode planeet. Mars-specialisten van het Planetary Science Institute in de VS hebben samen met Nasa opmerkelijke landschapsvormen in de regio Arabia Terra bestudeerd en komen tot de conclusie dat ze zijn veroorzaakt door gigantische vulkanen. Een daarvan is Eden Patera (foto).

De aarde kende ooit ook supervulkanen. Geologen gaan er onder andere van uit dat het Tobameer op Sumatra (Indonesië) ooit een supervulkaan was. Dergelijke vulkanen hebben het vermogen om bij een uitbarsting een complete planeet te beïnvloeden. Zo zorgen ze vaak jarenlang voor zeer koud weer, omdat as de zonnestralen blokkeert. Het is niet uitgesloten dat er op aarde ooit weer een supervulkaan zal uitbarsten.

Wanneer de supervulkanen van Mars voor het laatst zijn uitgebarsten, is niet meer goed na te gaan. Wel dat ze bij een uitbarsting stof en as kilometers ver de atmosfeer in hebben geblazen. Dat zorgt er misschien voor dat Nasa overal op Mars min of meer dezelfde stof op het oppervlak vindt.

Het onderzoek staat in Nature.