Marathon slecht voor gezondheid


marathon

Dat niet alle sport goed voor je is, weten we al een tijdje. Maar nu blijkt een van de koningsnummers van de atletiek zelfs behoorlijk slecht voor de gezondheid. De marathon kan je lichaam behoorlijk beschadigen, zeggen medici van Yale University in de VS. Ze onderzochten de deelnemers van de Hartford Marathon door bloed- en urinemonsters te nemen.

Daaruit bleek dat 82 procent van de deelnemers over de streep komt met nierbeschadiging. Renners drinken te weinig onderweg en daar lijden de nieren onder. De beschadigingen trokken meestal na twee dagen weer weg, maar mensen die geregeld een marathon lopen, kunnen er op den duur waarschijnlijk toch last van krijgen.

Volgens het onderzoeksrapport moeten marathonrenners die beschadigingen niet onderschatten. ‘De nier reageert op de fysieke stress van de marathon alsof het verwond is. Het is vergelijkbaar met wat er gebeurt in het ziekenhuis bij patiënten bij wie de nieren worden beschadigd door medische en chirurgische complicaties.’

Het was al bekend dat het lopen van een marathon negatieve effecten kan hebben op de hartspier. Ook militairen die in warme omstandigheden zware oefeningen doen vertonen soms hart- en nierschade. Het betekent dat hardloopevenementen in de hitte vermeden zouden moeten worden. De dehydratatie kan dan zo snel gaan, dat een renner nooit genoeg kan drinken om de vloeistoffen weer aan te vullen.

De onderzoekers van Yale, die publiceerden in het vakblad American Journal of Kidney Diseases, onderstrepen dat meer onderzoek nodig is om zicht te krijgen op de lange-termijngevolgen. Ze hebben slechts één marathon geanalyseerd, wat gebeurt met mensen die meerdere keren per jaar 42 kilometer rennen is nog niet goed bekend.