Mannen zijn vrouwvriendelijker geworden


Mannen zijn vrouwvriendelijker geworden

Ze zijn hysterisch, overdreven emotioneel en kunnen niet zo goed nadenken. Zo dachten veel westerse mannen zeventig jaar geleden over vrouwen. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Bern in Zwitserland toont aan dat bijna al die vooroordelen zijn verdwenen. Mannen zijn vrouwvriendelijker geworden.

Vrouwen zijn net zo competent als mannen, zegt 86 procent van de mannen en vrouwen tegenwoordig. Vlak na de oorlog lag dit nog op 34 procent. Dat komt volgens de onderzoekers door de emancipatie. Omdat er meer vrouwen op de werkvloer zijn, zien mannen dat ze net zo goed (of slecht) werken als zij.

Wel gelden vrouwen voor veel mannen nog altijd als meer in verbinding met hun emoties, dus ook als meer attent. Ze hebben een beter gevoel voor sociale omstandigheden, zo kwam uit de antwoorden van 30.000 westerse personen.Medewerkers hebben in veel gevallen liever een vrouw aan het roer omdat zij meer begrip heeft, zo blijkt uit onderzoek van het blad Intermediair, enkele jaren geleden.

Waar vrijwel geen verandering is opgetreden in de afgelopen halve eeuw, is ambitie. Vrouwen gelden nog altijd als minder ambitieus dan mannen. Maar ook daar komt wellicht een kentering in het denken. Nederlandse vrouwen studeren tegenwoordig sneller dan mannen en ze halen betere cijfers. Vanaf 2004 hebben vrouwen die na een opleiding gaan werken al een hoger aanvangssalaris dan mannen.

(Psycnet)